Op exotische tour

Iedere maand staan we stil bij de bloem van de maand en welk groen hier het beste bijpast.  Normaliter verkopen wij alleen het groen en niet de bloemen maar dat is deze maand anders dan andere maanden.

In september wordt er namelijk niet stil gestaan bij één bloem, maar bij drie! De Anthurium, Gloriosa en Strelitzia zijn stuk voor stuk opvallende verschijningen die u vervoeren naar exotische oorden. Niet voor niets dat wij twee van deze  prachtige producten verkopen bij onze exoten afdeling. Van de derde hebben wij niet de bloem, maar het prachtige blad beschikbaar.

Anthurium

De eerste exoot komt oorspronkelijk voor in Brazilië, Ecuador, Peru, Colombia en Venezuela. In 1876 werd de bloem ontdekt door de Franse Botanicus Eduard André.

Dat de bloem ontdekt werd is niet zo gek. Het schutblad van de Anthurium is er in glimmend wit, rood, roze, paars, oranje, groen en in meerdere kleuren per blad. Iets wat zeker opvalt. Wist u dat de bloem van de anthurium de aar, die uit het schutblad steekt, is en niet het felgekleurde schutblad?

Naast het prachtige uiterlijk van de Anthurium is ook haar symboliek prachtig. De anthurium staat voor exotische schoonheid.  Wij begrijpen wel waar dat vandaan komt!

Gloriosa

De volgende exoot slingert zich  in het wild in India en zuidelijk Afrika omhoog. De Gloriosa heeft als officiële naam: Gloriosa rothschildiana, genoemd naar zoöloog Lionel Rothschild.

Frêle, frisgroene steeltjes met sierlijke groengele stampers die aan de onderkant dansen. Daarboven groeien zes golvende vlammende bloemblaadjes die zich tijdens de bloei aan u openstellen. De gloriosa is een botanisch buitenbeentje: een knolletje dat zich ontpopt tot een spectaculaire klimmer. Ze trekt zich op met kleine krulletjes aan de punten van de bladeren.

De bloemen van de Gloriosa staan voor ambitie en succes. Ideaal als geschenk voor iemand met een nieuwe baan.

Strelitzia

Van de  Strelitzia  hebben wij alleen het blad beschikbaar, niet de bloem. De Strelitzia vindt haar oorsprong in Zuid-Afrika en is in de achttiende eeuw naar veel landen verscheept.

De Strelitzia behoort tot de familie van de bananen en dat is aan het blad wel te zien. Het blad is grijziggroen, lepelvormig en lang. Het blad en de bladstelen zijn volkomen glad. Strelitziablad is stevig en kan daarom goed gebruikt worden als omvang van een boeket of in een arrangement.

Verzorgen

Om de exoten zo lang mogelijk mooi te houden, moet u de bloemen goed verzorgen.  Wij vertellen u graag hoe u dit doet:

  • Snijd een stukje van de bloemsteel schuin af met een scherp mes.
  • Gebruik een schone (glazen) vaas en vul deze met ± 7 cm kraanwater op kamertemperatuur. Gebruik voor een gemengd boeket snijbloemenvoedsel.
  • Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur (maximaal 20 °C).
  • Zet exoten niet op de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast de fruitschaal.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.

Gepubliceerd op: 9 augustus 2017